Evaluación de los efectos de la dosificación de compost para contribuir a la restauración de suelos y la productividad del cultivo de maíz (Zea mays) en la Hacienda Pairumani (Cochabamba-Bolivia)
- Gabriel Saat Escobar
- José Sánchez Ponce
- Helga Gruberg Cazón
- Wanderley Julio Ferreira
ISSN: 1683-0768
Year of publication: 2024
Volume: 11
Issue: 4
Pages: 373-384
Type: Article
More publications in: Acta Nova
Abstract
Abstract: As part of the "Restaura" project between Universidad Católica Boliviana San Pablo and Hacienda Pairumani, the need to study to what extent a higher dosage of compost is viable in maize (Zea mays) cultivation was demonstrated. In the study, the effects of applying 20 t/ha (T1), 10 t/ha (T2) and 0 t/ha (T0) of compost were compared. The statistical analysis showed significant differences between treatments, and it was determined that the treatment of 20 t/ha (T2) of compost showed the best results in terms of plant development, grain yield, silage, fertility and soil microorganisms. Furthermore, the economic cost-benefit analysis showed positive results to increase compost to 20 t/ha and thus make soil restoration and corn production viable.
Bibliographic References
- Altieri, MA,Nicholls, CI. (2017). Estrategias agroecológicas para enfrentar el cambio climático. LEISA Revista de Agroecología. 33. 12
- Altieri, MA,Nicholls, CI. (2012). Agroecología única esperanza para la soberanía alimentaria y la resiliencia socioecológica. Agroecología. 6. 7-18
- Álvarez-Solís, JD,Gómez-Velasco, DA,León-Martínez, NS,Gutiérrez-Miceli, FA. (2010). Manejo integrado de fertilizantes y abonos orgánicos en el cultivo de maíz. Agrociencia. 44. 575
- Azero, M,Aguilar, N. (2022). Protocolo para el muestreo de suelos de la Hacienda Pairumani. Fundación Universitaria Simón I. Patiño. Vinto.
- Blagodatskaya, E,Kuzyakov, Y. (2013). Microorganismos activos en el suelo revisión crítica de criterios y métodos de estimación. Soil Biology and Biochemistry. 67. 192-211
- Brady, NC,Weil, RR. (2016). The nature and properties of soils. Pearson.
- Bohórquez, W.. (2019). El proceso de compostaje. Universidad de La Salle. Ediciones Unisalle.
- Bonilla, RA. (2012). Evaluación del cultivo de maíz (Zea mays), como complemento a la alimentación de bovinos de leche en épocas de escasez de alimento. Universidad Politécnica Salesiana. Cayambe, Ecuador.
- (1988). CIMMYT La formulación de recomendaciones a partir de datos agronómicos: Un manual metodológico de evaluación económica. Centro Internacional de Mejoramiento de Maíz y Trigo (CIMMYT).
- Cueto-Wong, JA,Reta-Sánchez, DG. (2006). Rendimiento de maíz forrajero en respuesta a fertilización nitrogenada y densidad de población. Revista Fitotecnia Mexicana. 29. 97-101
- Doran, JW,Zeiss, MR. (2000). Soil health and sustainability Managing the biotic component of soil quality. Applied Soil Ecology. 15. 3-11
- Escobar, F.. (2010). Evaluación del proceso de compostaje con diferentes tipos de mezclas basadas en la relación C/N y la adición de preparados biodinámicos en la Granja Modelo Pairumani. Universidad Católica Boliviana San Pablo. Cochabamba, Bolivia.
- Fassio, A,Carriquiry, AI,Tojo, C,Romero, R.. (1998). Maíz: aspectos sobre fenología. Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA). Montevideo, Uruguay.
- (2019). Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) La degradación del suelo. FAO. Roma.
- (2022). Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) Manual del compostaje del agricultor: Experiencias en América Latina. FAO. Roma.
- Fortis-Hernández, M,Leos-Rodríguez, JA,Preciado-Rangel, P,Orona-Castillo, I,García-Salazar, JA,García-Hernández, JL,Orozco-Vidal, JA. (2009). Aplicación de abonos orgánicos en la producción de maíz forrajero con riego por goteo. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 10. 915
- Funes, F.. (2015). LICEAGA Bases científicas de la agroecología. Sembrando en Tierra Viva. Manual de Agroecología.
- (2023). FUSIP. Granja Modelo Pairumani.
- Gao, Y,Lu, J,Chen, Y,Huang, Q,Liu, S. (2020). Advances in cell-based bioassays for toxicity testing of chemicals. Toxicology Research. 9. 219
- Hartmann, M,Frey, B,Mayer, J,Mäder, P,Widmer, F. (2015). Distinct soil microbial diversity under long-term organic and conventional farming. The ISME Journal. 9. 1177
- Hernández-Lara, A,Ros, M,Cuartero, J,Vivo, JM,Lozano-Pastor, P,Pascual, JA. (2023). Effects of solarisation combined with compost on soil pathogens and the microbial community in a spinach cropping system. Agriculture, Ecosystems and Environment. 346. 108359
- Iniestra, DJM,Ramírez, MF,Arriaga, IBE. (2013). Relación entre la cobertura del terreno y la degradación física y biológica de un suelo aluvial en una región semiárida. Terra Latinoamericana. 31. 201
- (2023). Laboratorio de Biotecnología de la FUSIP Parámetros Microbiológicos de las Parcelas de Estudio. Fundación Universitaria Simón I Patiño. Vinto.
- (2023). Laboratorio de Suelo y Agua de la UMSS Informe del análisis químico de las parcelas de estudio en Pairumani. Universidad Mayor de San Simón. Vinto.
- (2023). Laboratorio de Suelo y Agua de la UMSS Parámetros y métodos de análisis en laboratorio. Universidad Mayor de San Simón. Vinto.
- Lal, R. (2015). Soil health and sustainability Managing the biotic component of soil quality. Plant and Soil. 395. 1-2
- López, J,Estrada, A,Rubin, E. (2001). Abonos organicos y su efecto en las propiedades físicas y químicas del suelo y rendimiento de maíz.
- Mamani, J,Echenique, M. (2021). Rendimiento de cuatro variedades de maíz (Zea mays L ) establecidas en la estación experimental Sapecho, Alto Beni, Bolivia. Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales. 8. 38-45
- Mengel, K,Kirkby, EA,Kosegarten, H,Appel, T. (2001). Principles of plant nutrition. Springer.
- Mondini, C,Contin, M,Leita, L,De Nobili, M. (2002). Response of microbial biomass to air-drying and rewetting in soils and compost. Geoderma. 105. 111
- Newton, P,Civita, N,Frankel-Goldwater, L,Bartel, K,Johns, C. (2020). What is regenerative agriculture A review of scholar and practitioner definitions based on processes and outcomes. Frontiers in Sustainable Food Systems. 4. 577723
- (2000). Instituto Nacional de Normalización (INN). Norma chilena NCh 2880 de la Instituto Nacional de Normalización.
- Páez Salazar, AE. (2015). Análisis y evaluación de la introducción de seis variedades de maíz (Zea mays), para la seguridad alimentaria de las familias de la comunidad Taucarasi, provincia Inquisivi. Universidad Mayor de San Andrés. La Paz.
- Pan, L,Ma, J,Wang, X,Hou, H. (2016). Heavy metals in soils from a typical county in Shanxi Province, China Levels, sources and spatial distribution. Chemosphere. 148. 248
- Pérez, ML. (2021). Agricultura regenerativa: Aliados para un futuro sostenible. Ediciones INTA. Buenos Aires, Argentina.
- Policastro, G,Cesaro, A. (2022). Composting of organic solid waste of municipal origin The role of research in enhancing its sustainability. International Journal of Environmental Research and Public Health. 20. 312
- Rubenacker, A,Campitelli, P,Sereno, R,Ceppi, S. (2011). Recuperación química de un suelo degradado mediante la utilización de un vermicomposto. Avances en Ciencias e Ingeniería. 2. 83-95
- Sánchez, J.. (2011). Producción, agrobiología y educación. Universidad Autónoma del Beni.
- Sánchez, J.. (2022). Informe de actividades de la Hacienda Pairumani. Hacienda Pairumani FUSIP. Vinto.
- Sánchez, J.. (2023). Informe de actividades en la Hacienda Pairumani.
- Sarandón, SJ. (2020). El papel de la agricultura en la transformación social-ecológica de América Latina. Friedrich-Ebert-Stiftung. Proyecto Regional Transformación Social-Ecológica.
- Scholberg, JMS,Dogliotti, S,Leoni, C,Cherr, CM,Zotarelli, L,Rossing, WAH. (2010). Cover crops for sustainable agrosystems in the Americas. Genetic engineering, biofertilisation, soil quality and organic farming. 4. 23-58
- (2004). SER Principios de SER International sobre la restauración ecológica. 1. SER International.
- Soria, MA. (2016). ¿Por qué son importantes los microorganismos del suelo para la agricultura?. Revista de Ciencias Ambientales. 50. 123
- Sugiyama, A,Vivanco, JM,Jayanty, SS,Manter, DK. (2010). Pyrosequencing Assessment of Soil Microbial Communities in Organic and Conventional Potato Farms. Plant Disease. 94. 1329
- Vega, MR. (2003). Determinación del estado óptimo de cosecha de tres variedades de maíz (Zea mays) en tres épocas de corte en la zona de río abajo, provincia Murillo. Universidad Mayor de San Andrés. La Paz.
- Velásquez, J. (2021). Compostaje del residuo papelero aplicado al cultivo de maíz. Revista Alfa. 5. 523
- Villar, M,Gutiérrez, L,Díaz, J,García, V. (2016). Impact of different rates of compost on soil properties and on the growth and yield of wheat (Triticum aestivum L ) in a greenhouse experiment. Field Crops Research. 54. 703
- Waqas, M,Hashim, S,Humphries, UW,Ahmad, S,Noor, R,Shoaib, M,Naseem, A,Hlaing, PT,Lin, HA. (2023). Composting processes for agricultural waste management A comprehensive review. Processes. 11. 731
- Yin, C,Fan, F,Song, A,Cui, P,Li, T,Liang, Y. (2015). Denitrification potential under different fertilization regimes is closely coupled with changes in the denitrifying community in a black soil. Applied Microbiology and Biotechnology. 99. 5719